Vrouw veroordeeld tot een jaar cel voor brandstichting in GGZ-kliniek

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Een 66-jarige vrouw is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor het in brand steken van een matras in haar kamer in een GGZ-kliniek in Assen. De vrouw had een discussie gehad met een medewerker over roken vlak voor het incident op 19 december 2022.

Discussie over roken

De vrouw wilde roken, maar dat was niet toegestaan op de gesloten afdeling waar ze verbleef. Ze beweerde tegen de rechter dat ze in slaap was gevallen met een sigaret, een verklaring die de rechter niet geloofde. Er waren namelijk twee brandplekken op het matras te zien en ze had een aansteker de kliniek binnengesmokkeld.

Brand snel geblust

De brandmeldinstallatie en sprinklerinstallatie reageerden onmiddellijk op het vuur. Het matras was gemaakt van brandvertragend materiaal, waardoor er volgens de rechter geen gevaar was voor de andere bewoners van de kliniek en de brand snel geblust kon worden.

Psychotische toestand

De vrouw was tijdens het incident in een psychotische toestand. Daarom kan de daad haar in verminderde mate worden aangerekend. De straf die is opgelegd, is gelijk aan de eis die het Openbaar Ministerie twee weken geleden voorstelde.