Geen signalen van ondermijning bij controle autobedrijven in Assen

3 maanden geleden gepubliceerd

Op donderdag 14 maart vond er een onaangekondigde integrale controle plaats bij drie autobedrijven op het Stadsbedrijvenpark in Assen. De gemeente voerde deze controle uit in samenwerking met verschillende ketenpartners. Het voornaamste doel was om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan en naleving van de geldende wet- en regelgeving te controleren. Er zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Drentse Aanpak Ondermijning

De controle maakt deel uit van de Drentse Aanpak Ondermijning. Op 2 februari 2024 hebben de Drentse burgemeesters een overeenkomst ondertekend om dit initiatief te ondersteunen. Het doel van de Drentse Aanpak Ondermijning is om samen te werken op verschillende gebieden, zoals bewustwording, regelgeving, veerkracht en communicatie. Uit een analyse van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Noord-Nederland bleek dat bepaalde sectoren, waaronder de autobranche, een verhoogd risico vormen voor ondermijnende criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit

Bij ondermijnende criminaliteit maken georganiseerde misdaadgroepen gebruik van legitieme bedrijven, ondernemers en organisaties. Burgemeester Marco Out van Assen legt uit dat ondermijning een breed scala aan criminele activiteiten omvat die een ondermijnend effect hebben op de samenleving. Het bestrijden van ondermijnende criminaliteit is een prioriteit in het veiligheidsbeleid van de gemeente Assen. Het doel is om deze vorm van criminaliteit op te sporen en tegen te gaan, omdat het zorgt voor onveiligheid.

Melden van verdachte situaties

De gemeente roept burgers op om opvallende of ongebruikelijke situaties te melden die kunnen wijzen op ondermijnende criminaliteit. Dit kan via de wijkagent of door te bellen naar 0900-8844. Bij spoed kan er gebeld worden naar 112. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.